BILDER

         Bordet, racket och styrketränings maskiner hade skänkts för flera år sedan av tyska familjer som hade varit över på samma sätt som vi och lämnat. Detta var rum som uppskattades mycket av barnen.
    Någon vecka innan vi kom hit, hade det varit en tävling för de äldre ungdomarna de skulle spraya sitt bästa motiv på väggen för vinst. Presidenten menade att det var bättre att ungdomarna gjorde fint på sitt sätt inne i koridoren istället för att förstöra väggar ute i byn. Vilka konstverk, de hade till och med fått in initialerna för barnhemmet, även om inte jag såg det.
 Utanför byggnaden fanns gått om plats för lek, både på asfalt och gräs. Här har vi fotat basketplan. Inne i byggnaden visade de stolt upp sin gymnastikhall, det är tydligen mycket ovanligt att det finns kopplat till barnhem. Men den här byggnaden fungerade under kriget som barnhem till tyska barn bland annat och då byggdes denna hall, berättade dom. Tyvärr kunde hallen inte användas fullt ut pga stora skador som de försökte att laga.

När dom renoverar så utför dom i stort sätt allt själva (personal) måla tapetsera mm.
Efter inträdandet i EU drogs mycket pengar tillbaka och barnhemmen runt i landet har fått det mycket svårare ekonomiskt. Tanken var nu att de skulle klara sig mer själva. I fallet här i Viesvile blev de lovade pengar för reparationer och ombyggnad av toa och badrum. Staten hjälpte till med pengar och började att renovera våningen högst upp i huset, när de skulle börja med badrum kom den ekonomiska krachen som vi alla vet om. Här i Litauen har den slagit till mycket hårdare än hos oss i Sverige. Pengarna som barnhemmet hade blivit låvade drogs då in. Men så små saker som vi kan hjälpa till med är tex rullgardiner eller kraftigt tyg som kan användas som draperi, för det är så att på våningen högst upp har barnen ett läxrum där de får hjälp efter skolan, det är renoverat och fint men de höga stora fönstren utan gardiner/draperi gör att det är varmt som en bastu här.

  Här står vi i den äldsta delen av huset, där ingången en gång i tiden var. Nästa foto är taget rätt upp i trapphuset där två nyfikna flickor står och väntar på oss. På varje våningsplan bor en familj, detta är inte det enda trapphuset, utan det finns även flyglar på huset som består av några våningar även där.


DESSA TVÅ BILDER ÄR OLIKA SOVRUM, MEN BÅDA BILDERNA VISAR BARNENS SÄNGAR, OCH SOM NI SER FINNS INTE TÄCKEN UTAN DESSA ÖVERKAST, TILL SÄNGARNA PÅ NEDRE FOTOT FANNS LIKNANDE PLÄD SOM ANVÄNDES SOM "TÄCKE".
Kommentarer
Postat av: Lina Steén

Hej igen.

Mamma sa att du ville ha lite hjälp med bloggen!

Jag hjälper gärna till med det jag kan.

En superbra hjälpsida man kan använda sig av är. www.designadinblogg.seKramar Lina

2009-09-24 @ 17:45:34
URL: http://linasteen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0